Солонківська територіальна громада
Львівський район, Львівська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Застереження щодо спалювання рослинних решток

Дата: 04.09.2018 16:43
Кількість переглядів: 955

Фото без опису

Останнім часом  на гарячу лінію та до інспектора з охорони навколишнього середовища Солонківської ОТГ надходить багато скарг від жителів села щодо спалювання рослинних решток на присадибних ділянках.      

Від спалювання картоплиння і бур’янів, як наслідок,задимлення населених пунктів, особливо в вечірній період часу (з 18.00 год) коли атмосферний тиск падає і дим стелиться над землею, страждають в першу чергу алергетики, люди, які хворіють на серцево-судинні захворювання та астматики. Та і здоровим людям дихання димом не йде на користь, а особливо дітям. Тому ставимо до відома, що  відповідно до ст. 35 Закону України від 05.03.98 р. та постанови КМ № 187/98-ВР «Про відходи» термічне оброблення (спалювання) побутових відходів дозволяється лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об’єктах.

Відповідальність за спалювання сміття та рослинних решток на присадибній ділянці підпадає під кваліфікацію трьох статей Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Стаття 52. Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель

Псування сільськогосподарських та інших земель, забруднення їх хімічними і радіоактивними речовинами, нафтою та нафтопродуктами, неочищеними стічними водами, виробничими та іншими відходами, а так само невжиття заходів по боротьбі з бур’янами тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн.) і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста нмдг.(850-1700 грн.).

Стаття 82.    Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення.

Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти нмдг (340-1360 грн.) і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста нмдг.(850-1700 грн.).

Стаття 152. Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів.

Порушення державних стандартів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти нмдг (340-1360 грн.) і на посадових осіб,суб’єктів підприємницької діяльності  від п’ятдесяти до ста нмдг.(850-1700 грн).

За порушення, передбачені ст. 52 та 82 КпАП відповідно до ст. 242 КпАП, право розглядати справи та притягати до відповідальності мають відповідні органи державної екологічної інспекції. А от за порушення ст. 152 КпАП уповноважені притягати до адміністративної відповідальності відповідна адміністративна комісія при виконавчому комітеті сільської, селищної, міської ради та відповідні виконавчі комітети. Проте, перш ніж притягнути винну особу до відповідальності, уповноважена на те особа повинна скласти протокол.

Відповідно до ст. 255 КпАП такими особами є уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ (Національної поліції). Крім того, відповідно до цієї ж статті мають право складати протокол ще посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами ОТГ, громадські інспектори державної екологічної служби.

Давайте берегти своє здоров’я, здоров’я рідних і близьких нам людей, своїх сусідів. Не спалюйте сміття і рослинні решки, адже цим самим ми шкодимо собі і всій планеті Земля !!!

Інспектор з охорони навколишнього середовища Солонківської ОТГ    Марія Пащук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано