Солонківська територіальна громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Зубрі відбувся пам’ятний захід «Розвіяні по світу» приурочений депортації українців з території Закерзоння

Дата: 30.11.2019 22:17
Кількість переглядів: 527

«І плакало серце з печалі

Лишивши тут частку життя

Все далі, все далі, все далі

Назад не було вороття…» (Юлія Цар)

У вересні цього року виповнилось 75 років з початку депортації українців з території Закерзоння.

З цієї нагоди, сьогодні, в Народному домі села Зубра відбувся пам’ятний захід «Розвіяні по світу» приурочений цим знаменним подіям в історії України, який підготували освітяни Зубрянського ЗЗСО.

Присутніми на заході були гості з числа науковців та представників громадських товариств, зокрема: Володимир Середа - голова Обєднання товариств депортованих українців "Закерзоння"Юрій Судин – історик, редактор журналу «Наш край Любачівщина»; Богдан Парадовський – голова товариства «Любачівщина»; Віктор Ідзьо – директор інституту Східної Європи, доктор історичних наук, професор, академік, завідувач кафедрою українознавства, головний редактор наукового журналу «Українознавець»; Наталія Курнявка – старший науковий співробітник Львівського історичного музею; Тарас Радь – керівник Центру дослідження українсько-польсько-словацького пограниччя; Андрій Музика – завідувач відділу Львівського історичного музею, Виставка «Вирвані з корінням»; Чеслава Герон – член товариства «Любачівщина»; Марія Стець – член товариства українців Польщі, учитель та представники органів місцевого самоврядування.

Розпочався захід з молитви за український народ, яку прочитав настоятель храму Преподобної Параскеви о.Олег Пігій. Ведучі заходу здійснили екскурс трагічними сторінками депортації українців Закерзоння.

Гості пам'ятного вечора ділились з присутніми жителями села Зубра, з нащадками тих людей, які пережили ті страшні події переселення досі невідомими фактами про ті далекі події. Прозвучало багато щемких спогадів  тієї трагедії.

Під час заходу звучали драма-пісні від учасників художньої самодіяльності народного дому, педагогів та учнів школи. Пісні, які несли проникливі слова та мелодії, пісні в яких ви пізнаєте себе та духовне багатство свого народу.

Також в Народному домі була представлена пересувна виставка "Розвіяні чужими вітрами" про примусове виселення автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951рр., яка надана Львівським історичним музеєм. Виставка багата ілюстрованим матеріалом у світлинах і фактах.

Для довідки:

Депортація українців із територій Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини відбулася внаслідок укладеної між УРСР і Польським комітетом національного визволення Угоди про евакуацію українського населення з території Польщі та польських громадян із території УРСР. Ця угода передбачала переселення українського населення, що проживало в межах повоєнної Польщі, до України, натомість поляки поверталися у свою країну. При цьому люди залишали на покинутих місцях практично все нажите – житло, майно, землю, худобу.

 

Акція мала бути добровільною, проте не знайшла особливого відгуку серед українців. Лише близько 80 000 із них переїхали до УРСР за власним бажанням. Іншим – а це більш ніж 400 тисяч осіб – «допомагали» виселятися окремі підрозділи польської армії. Тож процес депортації у 1944–1951 роках мав форму військових операцій проти мирного населення, супроводжувався порушеннями прав, повною забороною переселенцям повертатися на рідні землі, вилученням майна, безальтернативним закріпленням за поселеннями на новому місці, покидати які було заборонено, обмеженням політичних, соціальних, економічних і культурних прав. Це призвело до руйнування української культурної та історичної спадщини, поставило під загрозу знищення низки етнографічних груп українського народу. Метою депортацій було практичне призупинення тисячолітнього існування найзахіднішої гілки українства.

 

Загалом під час проведення акції було переселено 122 454 українські родини (482 109 осіб).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано