Солонківська територіальна громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Карантин - не звільняє від обов’язку дотримуватись вимог трудового законодавства

Дата: 16.06.2020 09:29
Кількість переглядів: 417

Головне управління наголошує: карантин -  не дає права роботодавцям порушувати вимоги трудового законодавства. Зокрема, закликаємо роботодавців забезпечити дотримання вимог законодавства в частині оформлення трудових відносин, оплати праці, безпеки та гігієни праці.

Нагадуємо, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення органу ДПС. Звертаємо увагу, що трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Зокрема, відповідно до змін внесених 30.03.2020, додержання письмової форми є обов'язковим при укладенні трудового договору про дистанційну (надомну) роботу.

Якщо роботодавець не сплачує за працівника єдиний соціальний внесок або ж працівник отримує зарплатню «у конверті», такі трудові відносини також вважаються  незадекларованими, а роботодавцю загрожує відповідальність.

Окрім цього, роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів та забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Слід зазначити, фахівці Головного управління Держпраці у Львівській області щоденно консультують працівників, щодо їх прав та соціальних гарантій, а також про механізми їх захисту. За консультаціями та роз’ясненнями щодо вимог чинного законодавства звертаються і роботодавці. Правову допомогу можна отримати зателефонувавши у громадську приймальню Головного управління за номером 032 235-48-42.

Разом з тим, на виконання доручення Голови Держпраці, після послаблення карантинних обмежень в області, Головне управління відновить інформаційно - роз’яснювальну роботу шляхом безпосередніх візитів до суб’єктів господарювання. Проводити її будуть спільно з органами місцевого самоврядування, представниками районних адміністрацій, органів ПФУ, ДПС та Служби зайнятості.

Відвідуватимуть підприємства торгівлі, сільського господарства, організації харчування, надання послуг, будівництва та транспорту. Роботодавців проконсультують щодо найбільш ефективних способів дотримання законодавства про працю та охорону праці.

У суб’єктів господарювання, в яких виявлять ознаки порушень, зокрема в частині належного оформлення трудових відносин, та які не усунуть недоліки за результатами превентивної роботи, проведуть заходи державного контролю.

 

Сектор взаємодії зі ЗМІ, міжнародних зв’язків та з питань Євроінтеграції

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано