Солонківська територіальна громада
Львівський район, Львівська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Додаткова відпустка працівникам з дітьми

Дата: 25.01.2021 09:28
Кількість переглядів: 2888

Фото без описуДодаткова відпустка працівникам з дітьми може надаватися щорічно, тобто відпустка на дітей надається не зa відпрацьований робочий рік, а за календарний рік.

Працівники мають право на додаткову оплачувану відпустку на дітей, яка визначена в ст. 182-1, 186-1 КЗпП і ст. 19 Закону "Про відпустки".

Відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону "Про відпустки" додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, або дитину з інвалідністю , є соціальною відпусткою.

Хто має право на додаткову відпустку на дітей?

          Відповідно до ст. 19 Закону "Про відпустки" право на додаткову відпустку на дітей мають такі категорії працівників:

жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років;

жінка, яка має дитину з інвалідністю віком до 18 років;

жінка, яка усиновила дитину віком до 18 років;

одинока мати дитини віком до 18 років;

батько, який виховує дитину віком до 18 років без матері (в т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

батько дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (в т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

особа, яка взяла під опіку дитину віком до 14 років;

особа, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю  з дитинства підгрупи А I групи;

особа, яка визначена в установленому порядку як піклувальник дитини віком від 14 до 18 років;

один із прийомних батьків дитини віком до 18 років.

        Основним критерієм надання таких відпусток є фактичне виконання трудових обов'язків вказаними особами, тобто вони мають право на додатковий відпочинок лише за умови, що працюють.

          Тривалість додаткової відпустки на дітей

          Відповідно до ст. 19 Закону "Про відпустки", ст. 73, 182 1 КЗпП, тривалість відпустки - 10 календарних днів, а за наявності кількох підстав загальна тривалість цієї відпустки не може перевищувати 17 календарних днів. Під час визначення тривалості відпустки не враховуються святкові та неробочі дні, визначені у статті 73 КЗпП. Таким чином, відпустки на дітей за наявності однієї підстави для її надання становить 10 календарних днів. Водночас, за наявності декількох (двох і більше) підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість становить 17 календарних днів ( ст. 19 Закону про відпустки).

У якому порядку надаються додаткові відпустки?

Додаткові відпустки працівникам, які мають дітей, надаються понад будь-які інші щорічні відпустки і переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному статтею 11 Закону про відпустки (ст. 20 Закону про відпустки) та надаються незалежно від стажу роботи на підприємстві. Окрім звичайної щорічної відпустки, це єдиний вид відпусток, що надається щороку, і у разі якщо їх не було використано, вони не втрачаються.

          Ця відпустка надається повної тривалості у будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після цієї дати.

          Середню заробітну плату для оплати працівникам додаткових відпусток обчислюють згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.1995 р. №100.  Отже, якщо не використано додаткову відпустку протягом чотирьох років, та у разі невикористання при звільненні має бути виплачена грошова компенсація. При компенсації слід також враховувати тривалість відпустки з 01.01.2010 року (тривалість додаткової соціальної відпустки від 10 до 17 календарних днів)  та до внесення змін  (тривалість додаткової соціальної відпустки від 7 до 14 календарних днів).  

Додаткову інформацію ви можете знайти на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid: https://wiki.legalaid.gov.ua/. Правову консультацію можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103 та Пустомитівське бюро БПД Адреса 81100, м. Пустомити, вул. Грушевського, 35. тел.: 0673929700 або 0933311727; ел.пошта: pustomyty@legalaid.lviv.ua (увага, на період карантину працюємо дистанційно).

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано