Солонківська територіальна громада
Львівський район, Львівська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Висновки комісії щодо перевірки інформації, викладеної у ЗМІ про вимагання коштів від батьків, діти яких навчаються в Опорному закладі загальної середньої освіти I-III ст. імені Героя України Миколи Паньківа

Дата: 01.02.2021 17:34
Кількість переглядів: 2617

Фото без опису26 січня 2021 року у засобах масової інформації з’явилася публікація за авторством Катерини Родак на інтернет-ресурсі ZAXID.NET про те, що в батьків учнів Солонківської школи вимагають гроші на покриття стін у класах захисним лаком.

«Батьки у приват надсилають скріни переписок, де в них вимагають за лакування школи по 150 грн. Згідно з проектно-кошторисною документацією, внутрішнє облицювання в школі мало б робитися миючою фарбою. А батьки кажуть, що це проста [фарба] Snie?ka, яка вимазується і не миється. Зараз хочуть перекрити захисним лаком. І йдеться про те, що відбулася педрада і там прийняли рішення донести до батьків інформацію про необхідність здати по 150 грн. Хтось здає вчительці готівкою, хтось на картку директора скидає», – розповіла ZAXID.NET депутатка Солонківської ОТГ від «Голосу» Надія Баволяк.

У мережу Надія Баволяк надала скріншоти переписки між батьками про збір коштів, щоправда прізвища цих людей затерті.

28 січня 2021 року в ефірі каналу 2+2 показали відео-сюжет журналістки Юлії Бундз в програмі «Секретні матеріали».

З сюжету: «З новим ремонтом зявилися нові побори. Про це заявили батьки учнів, мовляв у них вимагають гроші на покриття стін у класах спеціальним захисним лаком»…

На камеру жінка говорить з закритим обличчям і зі зміненим голосом та іменем. «Відбувалася нарада між вчителями і директором, щоб ми здали 150 гривень з кожного з батьків», - публічно заявила невідома особа.

27 січня 2021 року розпорядженням Солонківського сільського голови Богдана Дубневича №13-01 було створено комісію щодо перевірки інформації, викладеної у ЗМІ та проведено службове розслідування комісією даного інциденту під головуванням Михальчука О. П. та членів комісії: Михальського О. М., Кота І. В., Зайльо М.Я., Корилкевича Б. П., Гайдучка Р. В.

29 січня 2021 року о 18:00 год. та 31 січня 2021 року о 15:00 год. відбулися два засідання комісії. В ході яких було заслухано 26 учасників освітнього процесу: директора школи Опорного закладу загальної середньої освіти I-III ст. імені Героя України Миколи Паньківа Кота В. В., вчителів та батьків школи.

Депутатка Солонківської ОТГ від «Голосу» Надія Баволяк, яка надала анонімні скріншоти журналістам видання ZAXID.NET навіть не прийшла на засідання комісії, на яке її запрошували, а викладена нею інформація під час розслідування не підтвердилася і  виявилася фейковою.

Слід наголосити, що Надія Баволяк у розповсюдженні даної інформації діяла не просто як громадянка України, а як депутатка Солонківської ТГ, що відповідно до свого статусу, зобов’язана і мала можливість перевірити інформацію, проте цього не зробила.

Варто наголосити, що  Христина Солонинко (Краснова), мама учениці школи Опорного закладу загальної середньої освіти I-III ст. імені Героя України Миколи Паньківа,  яка надавала інформацію в ефірі каналу 2+2 із закритим обличчям  - під час засідання комісії заперечила вимагання коштів і спростувала інформацію, яку попередньо надала в ЗМІ. Факту вимагання грошей у сумі 150 гривень та 50 гривень не було.

Решта осіб, які виступали на засіданні комісії масово спростовували інформацію про примусові побори в закладі освіти і захищали честь школи. А якщо і йшлося про покращення умов в закладі освіти – то це була ініціатива батьків і грунтувалася виключно на добровільних засадах.

Відтак, комісія надала свої висновки щодо двох поставлених перед нею запитань: 1) Чи були факти вимагання коштів директором від батьків чи інших учасників освітнього процесу? 2) Чи були факти вимагання коштів педагогами школи?  В результаті розгляду вищевказаних питань комісія встановила відсутність примусового збирання коштів.

Відтак, матеріали надані Надією Баволяк та розповсюджені у ЗМІ, не відповідають дійсності, адже в основу її повідомлень лягли, нібито, анонімні звернення невідомих осіб, хоча такі звернення, відповідно до чинного законодавства України,  навіть не повинні розглядатися.

Отже, розповсюджена інформація є неправдивою та  недостовірною!

Закликаємо журналістів Катерину Родак із видання ZAXID.NET,  Юлію Бундз із каналу 2+2 та депутатку Солонківської ТГ від партії «Голос» Надію Баволяк об’єктивно та достовірно розповсюджувати  інформацію, перевіряючи факти. Вимагаємо спростування неперевірених матеріалів, викладених у ЗМІ, які  принижують честь, гідність і ділову репутацію директора школи Кота В. В, педагогів,  учнів та батьків Опорного закладу загальної середньої освіти I-III ст. імені Героя України Миколи Паньківа села Солонка.

Звернення учнів, яке прозвучало на засідання комісії, якнайкраще характеризує ситуацію в школі та змушує дорослих думати про наслідки своїх дій.

 Всі протиправні дії журналістів та депутатки є приводом для звернення до суду для захисту своїх порушених прав.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано