Солонківська територіальна громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Берете споживчий кредит? На що звернути увагу

Дата: 01.03.2021 09:16
Кількість переглядів: 1400

КРОК 1 Визначтеся з терміном кредиту

Від цілі кредиту залежить його термін. Великі цілі (нерухомість чи авто) вимагають більшої суми грошей, відповідно вам доведеться довше його виплачувати. Зазвичай такі кредити вигідніші, ніж нецільовий споживчий кредит. Адже банк отримує заставу, відповідно ризики кредитора нижчі. Нецільовий споживчий кредит надається на будь-які цілі, однак зазвичай відсоткова ставка за таким кредитом буде вищою, ніж за цільовим.

КРОК 2 З’ясуйте повну реальну вартість кредиту з усіма комісіями

Виплачувати кредит можна одноразово або поступово.Банки пропонують два типи погашення кредиту: класичний (диференційований) та рівними частинами (ануїтетний).За класичного типу погашення на початку терміну розміри платежів вищі, але поступово зменшуються з кожним новим періодом. Це відбувається за рахунок того, що тіло кредиту ділиться на рівні частини, а платіж за відсотками зменшується щомісяця. У результаті ви заплатите найбільший платіж першого місяця, а найменший платіж – останнього.

Під час погашення рівними частинами ви будете сплачувати однакові суми у кожному періоді. Особливість таких сплат у тому, що на початку банк закладає у них здебільшого відсотки за користування кредитом і лише ближче до кінця строку – тіло кредиту. Тому у разі дострокового погашення кредиту клієнт банку має виплатити більшу частину тіла, оскільки відсотки «наперед» вже були погашені.

КРОК 3 Оберіть тип погашення кредиту

Вартість переказу коштів зазвичай становить від 0% до 1,5%. Часто, якщо ви переказуєте кошти на рахунок у вашому ж банку, комісія менша (або її немає взагалі), ніж під час переказу на рахунок у іншому банку. Деякі банки утримують фіксовану суму залежно від суми переказу. Як правило, це 3-5 грн. Під час переказу за рахунок кредитних коштів комісія становить не менше 4%.

КРОК 4 Перевірте, чи включені до кредиту додаткові послуги

Варто уважно читати договір. Адже фінустанова може включити до споживчого кредиту ще й додаткові послуги. Такою послугою може бути, наприклад, страхування життя.  Враховуйте, що додаткові послуги – це додаткові платежі. Ви маєте право відмовитися від додаткових послуг під час оформлення споживчого кредиту.

КРОК 5 З’ясуйте умови дострокового погашення

Українське законодавство не містить жодних обмежень щодо дострокового погашення кредиту. Тому варто звертати увагу на формулювання у договорі. Адже фінустанова може прописати штрафи чи комісії у випадку дострокового погашення.

Додаткову інформацію ви можетке знайти на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid: https://wiki.legalaid.gov.ua/. Правову консультацію можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103 та у працівників Пустомитівського бюро БПД Адреса 81100, м. Пустомити, вул. Грушевського, 35. тел.:(03230) 41 008; моб.:0965464526,  ел.адреса: pustomyty@legalaid.lviv.ua .

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано