Солонківська територіальна громада
Львівський район, Львівська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно - сказ

Дата: 24.01.2024 14:27
Кількість переглядів: 137

Фото без описуСКАЗ – особливо небезпечне інфекційне захворювання, спільне для тварин і людей, яке може вражати всіх теплокровних тварин (хворіють всі види домашніх, сільськогосподарських та диких тварин). Захворювання характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується смертю (летально).

Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки – втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність, вдень з’являються в населених пунктах, в місцях випасу і утримання худоби, нападають на тварин, людей.

🔷Основним джерелом вірусу сказу в Україні є лисиця червона, яка є найбільш масовим видом хижаків в Україні – приблизно 70 % від загальної кількості хижаків. Сказ підтримується там, де щільність червоної лисиці досягає більше однієї голови на 1000 га угідь.

Хвора на сказ лисиця здібна за добу пробігати 10-15 км, контактуючи з безмежною кількістю різних видів тварин і, в першу чергу, з собаками, котами, худобою, яка утримується на пасовищах. А це, в свою чергу, збільшує кількість хворих на сказ свійських тварин та наближає сказ до людини.

📌БОРОТЬБА ЗІ СКАЗОМ ВКЛЮЧАЄ В СЕБЕ ТРИ СКЛАДОВИХ:

❗️ЕПІЗООТИЧНИЙ МОНІТОРИНГ

Військова агресія рф впливає на зростання випадків сказу. За останній 2023 рік у Львівській області зареєстровано 93 випадки захворювання тварин на сказ: лисиці – 36 випадків; коти – 30; собаки – 24; куниці – 2 випадки; борсуки – 1 випадок.

🔶У 2023 році сказ лабораторно підтверджено в усіх районах області:

- Дрогобицький район – 23 (10 лисиць, 7 собак, 4 кота, 1 борсук, 1 куниця);

- Золочівський район – 2 (2 лисиці).

- Львівський район – 11 (6 лисиць, 2 собаки, 3 кота);

- Самбірський район – 14 (3 лисиці, 2 собаки, 8 котів, 1 куниця);

- Стрийський район – 22 (10 лисиць, 6 собак, 6 котів);

- Червоноградський район – 9 (3 собаки, 6 котів);

- Яворівський район – 12 (5 лисиць, 4 собаки, 3 кота);

🔷З початку року лабораторно сказ підтверджено (станом на 23.01.2024) – 15 випадків: лисиця – 9, собака – 3, кіт – 3.

👉В розрізі населених пунктів сказ зареєстрований у:

- с. Бистриця Дрогобицької ОТГ Дрогобицького району (собака);

- с. Раневичі Дрогобицької ОТГ Дрогобицького району (лисиця);

- смт Східниця Східницької ОТГ Дрогобицького району (кіт);

- м. Городок Городоцької ОТГ Львівського району (собака, кіт);

- урочище «Добряни» Городоцької ОТГ Львівського району (лисиця);

- м. Кам’янка-Бузька Кам’янка-Бузької ОТГ Львівського району (2 лисиці);

- с. Стара Сіль Старосамбірської ОТГ Самбірського району (собака);

- с. Рудники Миколаївської ОТГ Стрийського району (кіт);

- с. Розвадів Розвадівської ОТГ Стрийського району (лисиця);

- с. Верхнє Синьовидне Сколівської ОТГ Стрийського району (лисиця);

- с. Ямельниця Сколівської ОТГ Стрийського району (лисиця);

- с. Великополе Івано-Франківської ОТГ Яворівського району (лисиця);

- с. Кам`янобрід Новояворівської ОТГ Яворівського району (лисиця).

❗️❗️ПАРЕНТЕРАЛЬНУ ІМУНІЗАЦІЮ

Упродовж 2023 року провакциновано проти сказу 484 972 тварини, з них:

• собак – 254 508 (в т.ч. 9 017 – за кошти власників),

• котів – 228 798 ( в т.ч. 5 290 – за кошти власників),

• ВРХ – 1 204, коней – 273, ДРХ – 178, свиней – 11.

❗️❗️❗️ПЕРОРАЛЬНУ ІМУНІЗАЦІЮ

На виконання Протоколу Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 10.03.2023 № 1, наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 29.08.2023 № 634, протоколу Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Львівській обласній військовій адміністрації від 20.07.2023 № 2 на території Львівської області забезпечено організацію та проведення кампанії з пероральної імунізації диких м`ясоїдних тварин проти сказу з урахуванням Закону України від 24.02.2022 № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні”».

Всього на території області наземним розподілом принад з вакциною було розповсюджено 45 700 доз вакцини із охопленням площі 1 828 км2 із розкладанням принад на території лісових та мисливських угідь на відстані не ближче 200 метрів від населених пунктів.

🔷З метою контролю ефективності проведення пероральної імунізації диких м`ясоїдних тварин проти сказу, відповідно до діючих Методичних рекомендацій з планування, організації та проведення пероральної імунізації диких м`ясоїдних тварин проти сказу, забезпечено організацію заходів для добування лисиць у визначених Методичними рекомендаціями обсягах та відбір нижніх щелеп для лабораторного дослідження зубів на наявність біомаркеру – тетрацикліну, зразків сироватки крові – на наявність вірус-нейтралізуючих антитіл.

🔶🔶🔶ОСНОВНИМИ ПРОБЛЕМАМИ БОРОТЬБИ ЗІ СКАЗОМ Є:

📌Дикі тварини:

✅обмеження пероральної імунізації – через заборону застосування цивільної авіації використовують наземний метод розповсюдження приманок з вакциною;

✅збільшення щільності поголів’я – доведено, що популяція лисиць має здатність до швидкого відтворення. Популяція лисиць, скорочена на 20 % – відтворюється через один рік, на 40 % – через два роки, на 60 % – 3 роки, а 70 % – 4 роки.

Домашні тварини:

✅відсутність 100 % ідентифікації та реєстрації поголів’я;

✅безвідповідальність власників щодо дотримання ними правил утримання домашніх тварин в населених пунктах та проведення обов’язкової вакцинації тваринам проти сказу.

👉У всіх державних лікарнях ветеринарної медицини області вакцинація тварин проти сказу здійснюється антирабічною вакциною «Рабістар-ред» та є безкоштовною.

📌Безпритульні тварини:

✅недостатність ресурсів;

✅збільшення чисельності через вимушену міграцію громадян країни з початку повномасштабного вторгнення рф за кордон та які покинули своїх тварин напризволяще;

✅безвідповідальність власників.

📌Щоб захистити себе від захворювання, необхідно дотримуватись таких правил:

✔️дворових собак утримувати у вольєрах, вигулювати на короткому повідку та у намордниках, щорічно робити профілактичні щеплення;

✔️уникати контактів з бездомними та дикими тваринами;

✔️вживати заходів з недопущення диких хижих тварин до тваринницьких ферм та інших місць розташування свійських тварин;

✔️мисливцям та працівникам лісового господарства під час зняття шкіри з вбитих диких тварин користуватися гумовими рукавичками, після чого, не знімаючи їх, вимивати руки у дезінфекційному розчині;

📌Що ж робити, коли вас покусала тварина?

✔️рану слід ретельно промити мильним розчином, а краї обробити 70 % розчином спирту або 5 % розчином йоду, накласти стерильну пов’язку;

✔️своєчасно звернутись по кваліфіковану медичну допомогу для вирішення питання щодо необхідності проведення антирабічних щеплень (щеплення актуальні, коли курс розпочато упродовж перших 14 днів від моменту зараження); перш за все, звернутись до сімейного лікаря за місцем проживання, а при тяжкому випадку викликати негайно швидку допомогу за номером 103;

✔️під час курсу антирабічних щеплень – не пропускати процедури та не переривати курс, дотримуватись режиму, встановленого лікарем, не вживати алкоголю, уникати переохолоджень та перегрівань;

✔️тварину, яка завдала ушкоджень людині, НЕ ВБИВАТИ, за нею необхідно спостерігати упродовж 10 діб (при зверненні потерпілого за медичною допомогою лікувальний заклад інформує територіальні установи).

👇У Львівській області за 12 місяців 2023 року проведено епідеміологічне розслідування 2694 звернень за антирабічною допомогою, в тому числі з приводу покусів тваринами – 2009, з приводу ослинень – 622, подряпин – 63.

🔷Ушкодження постраждалим нанесли наступні види тварин:

- лисиці – 14 (0,5%);

- собаки – 1997 (74,1%);

​- в тому числі бродячі – 804 (40,3%);

- коти – 582 (21,6%);

​- в тому числі бродячі – 190 (32,6%);

- сільськогосподарські тварини – 15 (0,6%);

- гризуни – 52 (1,9%);

- інші – 34 (1,3%).

🔶У 2023 році антирабічне лікування (постконтактну профілактику) призначено 1223 особам, в тому числі комбіноване лікування – 94 особам. Повний курс щеплень отримали 798 осіб. Відмовились від введення антирабічної вакцини 197 осіб.

‼️❗️Пам’ятайте, сказ вилікувати не можна, його можна лише попередити.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких❗️


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано