Солонківська територіальна громада
Львівський район, Львівська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Дотримання пожежної безпеки в весняно-літній період

Дата: 13.03.2024 12:27
Кількість переглядів: 159

Фото без опису У зв’язку з настанням весняно-літнього періоду, підвищенням температури навколишнього середовища, можливе збільшення кількості пожеж.

У цей період відбувається прибирання територій та приватних домоволодінь, під час якого громадяни спалюють суху рослинність та сміття. А через недогляд та пориви вітру є ризик спричинення масштабних пожеж.

Звертаємо увагу, що відповідно до статті 2 Закону України «Про пожежну безпеку», забезпечення пожежної безпеки на відповідних територіях покладається на землевласників чи землекористувачів. Тож просимо, при здійсненні господарської діяльності неухильно дотримуватися «Правил пожежної безпеки в Україні», затверджених Наказом Міністерства внутрішніх справ України 30.12.2014 року № 1417.

Особливу увагу звертаємо власникам земельних ділянок через які проходять охоронні зони мереж.

Так, згідно з вимогами Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.1997 р. №209, та Закону України «Про землі електрики та правовий режим спеціалізованих зон енергетичних об’єктів», в охоронних зонах повітряних ліній електропередач забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їхні пошкодження або нещасні випадки.

Через адміністративну територію Солонківської територіальної громади також проходять магістральні трубопроводи. Лінійна частина трубопроводів позначена стовпчиками із інформаційно-вказівними знаками .

 

 

 

Фото без опису Фото без опису Інформаційно-вказівні знаки

 

 

 

Просимо звернути увагу: земельні ділянки, розташовані в охоронних зонах магістральних трубопроводів, не вилучаються у їх власників або користувачів, а використовуються з обмеженнями, встановленими Законом України «Про правовий режим земель охоронних зон об’єктів магістральних трубопроводів» та іншими нормативно-правовими актами.

Власники та користувачі земельних ділянок при здійсненні ними господарчої та іншої діяльності на землях охоронних зон об’єктів магістральних трубопроводів зобов’язані дотримуватися особливого режиму господарської діяльності та обмежень.

До загальних обмежень, що діють в охоронних зонах об’єктів магістральних трубопроводів незалежно від внутрішніх зон безпеки, належить заборона:

  • пошкоджувати та розбирати об’єкти магістральних трубопроводів;
  • розбирати та руйнувати водопропускні, берегоукріплювальні, земляні, протиерозійні, протипожежні та інші споруди, що захищають об’єкти магістральних трубопроводів від руйнування, а також прилеглі території від аварійного витоку продукту, що транспортується магістральним трубопроводом;
  • переміщувати, руйнувати та пошкоджувати в будь-який спосіб знаки закріплення магістральних трубопроводів на місцевості, пошкоджувати або руйнувати лінійну частину цих трубопроводів, засоби електрохімічного захисту від корозії, запірну арматуру, засоби технологічного зв`язку і лінійної телемеханіки, інші складові магістральних трубопроводів;
  • кидати у водні об’єкти якорі, проходити із закинутими якорями, ланцюгами, лотами, волокушами і тралами;
  • проникати на об’єкти магістральних трубопроводів, відчиняти люки, хвіртки і двері підсилюючих пунктів кабельного зв’язку, що не обслуговується, огорож вузлів лінійної арматури, станцій катодного і дренажного захисту, лінійних і оглядових колодязів та інших лінійних споруд, відкривати і закривати запірну арматуру, вимикати і вмикати засоби зв’язку, енергозабезпечення, автоматики і телемеханіки магістральних трубопроводів;
  • перешкоджати проїзду аварійної та спеціальної техніки підприємств магістральних трубопроводів.

До особливих обмежень, що діють у межах охоронних зон об’єктів магістральних газопроводів належить заборона:

  • споруджувати житлові будинки, виробничі чи інші будівлі та споруди, громадські будівлі;
  • розміщувати автозаправні та автогазозаправні станції і склади пально-мастильних матеріалів;
  • будувати гаражі та автостоянки, дачні і садові будинки та господарські споруди, автомобільні дороги 1-У категорій та залізниці;
  • влаштовувати звалища, виливати розчини кислот, солей та лугів, а також інших речовин, що спричиняють корозію;
  • розміщувати спортивні майданчики, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, організовувати заходи, пов’язані з масовим скупченням людей;
  • будувати огорожі для відокремлення земельних ділянок приватної власності, лісових ділянок, лісових масивів, садів виноградників тощо;
  • зберігати сіно і солому, розбивати польові стани і табори для худоби, розміщувати пересувні та стаціонарні пасіки;
  • висаджувати багаторічні насадження;
  • облаштовувати цвинтарі, скотомогильники;
  • переорювати (руйнувати) під’їзні шляхи та відомчі дороги до магістральних газопроводів;
  • розводити вогонь і розміщувати відкриті або закриті джерела вогню.

Будівельні, ремонтні, геологорозвідувальні, бурові, вибухові, гірничі та днопоглиблювальні роботи на земельних ділянках, розташованих в охоронних зонах, у місцях, де магістральні газопроводи проходять через водні об’єкти, болота, торфорозробки та місця видобутку корисних копалин, а також всі інші роботи, пов’язані з розробкою ґрунту на глибину більше 30 сантиметрів на таких земельних ділянках, проводяться лише на підставі письмового погодження та в присутності представника власника-розпорядника мереж.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про правовий режим земель охоронних зон об’єктів магістральних трубопроводів» № 3041-УІ від 17.02.2011р.:

1. Юридичні та фізичні особи, винні в порушенні законодавства України про правовий режим земель охоронних зон об’єктів магістральних трубопроводів, несуть дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно із законом.

2. Вжиття заходів дисциплінарної, цивільно-правової, адміністративної або кримінальної відповідальності не звільняє винних від відшкодування заподіяної шкоди.

3. Шкода, заподіяна внаслідок порушення Законодавства України про правовий режим земель охоронних зон об’єктів магістральних трубопроводів, підлягає відшкодуванню в порядку, встановленому законодавством.

ПАМ’ЯТАЙТЕ, що невміле поводження з вогнем призводить до людських жертв і матеріальних збитків, а особи, винні в порушенні правил пожежної безпеки, в залежності від характеру порушень та їх наслідків, несуть адміністративну або кримінальну відповідальність.

НАГАДУЄМО, якщо ви опинилися в зоні пожежі:

відчувши запах диму або виявивши пожежу, з’ясуйте, що горить, на якій площі, яка небезпека поширення пожежі. Якщо в зоні руху вогню ви виявите постраждалих, то прийміть заходи по їх евакуації в безпечне місце. Про те, що трапилося повідомте пожежну службу за телефоном 101 або 112, вказавши точну адресу. Оцініть ситуацію, чи варто намагатися загасити вогонь самостійно або краще поспішити за допомогою. Це необхідно зробити навіть в тому випадку, якщо пожежу вдалося загасити, так як можливе відновлення горіння. Найбільш прості способи гасіння: залити вогонь водою з найближчого водоймища, засипати піском або нанести різкі ковзаючі удари по кромці вогню зеленими гілками з відкиданням вугілля на вигорілу ділянку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано