Солонківська територіальна громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Олександра Метко: сімейний лікар – це майбутнє

Дата: 05.07.2018 12:53
Кількість переглядів: 1641

Фото без опису

Старт нинішній медичній реформі було дано ще у 2016 році, коли Кабінет міністрів України схвалив Концепцію реформи охорони здоров’я а Міністерству охорони здоров’я було доручено розробити план заходів щодо її реалізації. Вже 19 жовтня 2017 року Верховна рада України 240-ма голосами проголосувала за Закон про медичну реформу. Сам Закон вступив у дію з 1 січня 2018 року. Основне нововведення цієї реформи урядовці охрестили фразою: «гроші ходять за пацієнтом». Тобто передбачається, що кожен лікар буде мати пацієнтів за обслуговування (лікування) котрих держава платитиме йому (лікарні, у котрій він працює) певну суму коштів. Тож лікарі, котрі матимуть велику базу (передбачається до 2000 пацієнтів) будуть мати і більший дохід. Про те, як це все буде виглядати на практиці – зокрема що зміниться для жителів Солонківської ОТГ, ми говорили із головним лікарем амбулаторії загальної практики сімейної медицини Олександрою Метко.

 

- Пані Олександро, насамперед вітаємо Вас, а у вашому лиці і всіх медичних працівників  ОТГ із Днем медика. А вас особисто – ще із присвоєнням почесного звання «Заслужений лікар України»

- Щиро дякую. Для мене це було своєрідною несподіванкою, але я у своїй роботі завжди опираюся на дружній та професійний колектив і вважаю цю заслугу нашим спільним здобутком. Також, користуючись нагодою, хочу від себе ще раз привітати усіх медиків ОТГ зі святом. Здоров’я вам, та здійснення усіх задумів.

- Солонківська ОТГ утворилася зовсім нещодавно. Що змінилося в обслуговуванні пацієнтів зі створенням громади. Що сьогодні являє собою мережа медичних закладів ОТГ?

- Щодо нашої нинішньої структури, то Комунальний заклад Солонківської сільської ради ОТГ «Амбулаторія загальної практики сімейної медицини» об’єднує три амбулаторії: амбулаторію села Солонка, амбулаторію села Зубра та амбулаторію села Липники. До Липницької амбулаторії входять три ФАПи: ФАП села Поршна, ФАП села Деревач та ФАП села Раковець. До амбулаторії села Солонка входить ФАП села Малечковичі. Усі ці заклади, згідно останніх даних статистики, обслуговують 12943 жителів.

У амбулаторіях Солонки та Зубри є по три сімейні лікарі, у амбулаторії села Липники є 2 сімейні лікарі. Загалом у структурі працює 59 працівників медичного персоналу.

Натомість якщо брати в загальному, то така структура утворилася в нас  у зв’язку з утворенням ОТГ. Тобто реорганізація тривала до першого січня 2018 року. З цього часу ми працюємо за новим статутом, та новими ліцензіями на лікарську практику. Наразі ми є, згідно нового Закону, первинною медико-санітарною ланкою. Тобто «первинкою», з якої, слідуючи медичній реформі, потрібно на вторинну ланку перенести стоматологів а також лабораторії та фізкабінети. Проте останні дві (лабораторії та фізкабінети) ми переводити на «вторинку» не спішимо. Будемо шукати інше вирішення цього питання, зокрема спробуємо просити про фінансування цих медичних послуг або за рахунок субвенцій, або за рахунок місцевого бюджету.  Адже на сьогодні я не розумію, як може функціонувати амбулаторія без лабораторії? Як лікар може поставити діагноз без аналізів, без лабораторного обстеження.

- Чи обслуговуєте пацієнтів із населених пунктів, котрі на сьогодні не входять до складу ОТГ?

- Так, сьогодні лікуємо усіх, хто того потребує. Працюємо на перспективу.

- А чи будуть ще якісь зміни?

- Так, щоб повноцінно працювати у системі eНealth,  і отримувати фінансування за обслуговування пацієнтів, ми повинні підписати угоду з Національною службою здоров’я  нам треба перетворити наш медичний заклад у некомерційне неприбуткове підприємство.

- Що ще чекає амбулаторію найближчим часом. Адже не секрет, що сьогодні йде мова про ремонт і введення стаціонару.

- Справді, на сьогодні вже розроблено проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт амбулаторії з подальшим відкриттям денного стаціонару. У першу чергу нам потрібно укріпити фундамент, зробити ремонт у приміщенні амбулаторії. Також на сьогодні є домовленість із підприємцями, котрі працюють на другому поверсі, про передачу нам приміщень. То, як усе буде добре, то згодом амбулаторія переїде на другий поверх, а на першому розміститься денний стаціонар на 5 ліжок. Це така перспектива.

- Поки реформа впроваджується, медикам оплачувати роботу треба. Як це виглядає сьогодні?

- Ми отримуємо медичну субвенцію, 40% із якої залишається на фінансування первинної ланки. Натомість 60% коштів надходить для фінансування вторинної ланки. Як ви розумієте, у нас немає вторинної ланки у повному обсязі. Тому ми уклали договори з Пустомитівською районною лікарнею на обслуговування пацієнтів ОТГ вузькопрофільними спеціалістами і переводимо ці гроші (60%) туди. Тож усі жителі Солонківської ОТГ лікуються там.

- Чи працює у вас програма «Доступні ліки»?

- Так, у нас, як і у всіх медичних закладах України, працює ця програма. Тож пацієнти, котрі зареєстровані на диспансерному обліку в сімейного лікаря або в терапевта, безкоштовно отримують ліки, перелік яких постійно оновлюється і з ним можна ознайомитись у кожному медичному закладі. Для цього потрібен рецепт лікаря. Також за деякі ліки потрібно доплачувати, але там вже невеликі суми. Загалом така програма діє в п’яти напрямках: ліки для лікування та профілактики гіпертонії; для лікування бронхіальної астми; цукрового діабету.

- Давайте детальніше поговоримо про угоди з сімейними лікарями.

- Згідно графіків впровадження медичної реформи, з першого червня можна укладати договори між клієнтом та сімейним лікарем. Для цього необхідно  надати сімейному лікарю такі документи: дані паспорта та коду, а для дітей до 14 років – свідоцтво про народження та ідентифікаційний номер, а також контактні телефони.

Нині у комунальному закладі «Амбулаторія загальної практики сімейної медицини»  є 8 сімейних лікарів і усі вони забезпечені ноутбуками. На сьогодні усі вони вже зареєстровані у програмі eНealth і можуть реєструвати пацієнтів. Число зареєстрованих щодня змінюється, але в середньому від 300 до 500 пацієнтів на одного лікаря вже зареєстровано. Усе залежить від кількості жителів населеного пункту, а також відстані від Львова. Адже, як ви знаєте, кожен пацієнт може собі вільно обирати того лікаря, якого він вважає за необхідне. Тож багато пацієнтів реєструються до лікарів, з інших міст. Проте є й зворотні випадки: іноді до наших сімейних лікарів реєструються люди, які прописані в інших населених пунктах, але з певних причин проживають чи планують проживати на території Солонківської ОТГ.

- Як реєструвати якщо у людини немає мобільного телефону? Адже у СМС-повідомленні має прийти код реєстрації.

- Коли немає мобільного, то потрібно, щоб людина принесла всі свої документи і ми реєструватимемо пацієнта безпосередньо в електронному варіанті і на місці.

- Як агітуєте за те, щоб жителі ОТГ укладали декларації з сімейними лікарями, котрі працюють у медичних закладах громади?

- Ну, для початку, кожен пацієнт знає усіх лікарів і вже сам може визначитись. Також необхідно у цьому плані працювати і самим лікарям. Нам же необхідно вести роз’яснювальну роботу щодо, власне, необхідності укладення угоди із лікарем. Адже хто б що не говорив, а реформу уже назад не повернеш і за нею майбутнє. Вважаю, що зараз, коли необхідно буде проводити профілактичний огляд дітей перед новим шкільним роком, у лікарів є прекрасна можливість нагадати своїм пацієнтам про укладення угоди.

- Що буде, якщо людина з якихось причин не укладе угоду з сімейним лікарем? Її лікуватимуть?

- Найперше – ніхто без лікування не залишиться. Також цього року є можливість міняти лікаря навіть щомісяця. Це такий своєрідний експеримент, щоб і лікарі, і пацієнти могли вільно визначитись. Для цього не потрібно розривати договір.  Ви можете просто укласти новий договір з іншим лікарем, а електронна система сама визнає попередній договір розірваним. Натомість як буде наступного року – ще не відомо. Наразі тривають дискусії щодо можливості зміни сімейного лікаря раз або двічі на рік. Адже усі ці процеси пов’язані із формуванням бюджету.

Також хочу зазначити, що при старті медичної реформи завжди є якісь певні часові рамки, у котрих все можна виправити. Для цього у 2018 році передбачена змішана система фінансування. Тобто частково будуть оплачувати роботу сімейних лікарів, а частково – давати субвенцію на обслуговування. Тобто люди, котрі не уклали договору, будуть перебувати у так званому «червоному списку». До прикладу. На сьогодні всі у «червоному списку» і на наше лікування виділяється медична субвенція. Як тільки людина укладає договір з сімейним лікарем – вона переходить у «зелений список» і за її лікування держава платить закладу, де працює сімейний лікар. Причому, сума, котру держава платить на лікування у якості субвенції зараз значно менша від тих цифр, котрі отримуватиме заклад за одного пацієнта сімейного лікаря. Тому на сьогодні немає ризику, що хтось когось залишить без лікування.

- То скільки отримуватиме сімейний лікар і за що?

- Лікар отримуватиме заробітну плату у закладі де працює. Вона, згідно формули, нараховуватиметься відносно до кількості клієнтів, з котрими лікар уклав договори на обслуговування. Натомість Національна служба здоров’я платитиме лікувальному закладу за кожного пацієнта, з котрим укладена угода. На сьогодні є чотири рівні такої оплати. Базовий коефіцієнт – приблизно 370 гривень на рік. Якщо педіатр (єдиний з спеціалізованих, котрий також має право укладати договори сімейного лікаря – ред.) укладає договір на обслуговування дитини від 0 до 5 років, то враховується коефіцієнт 1.8, за клієнта віком від 5 до 18 років – коефіцієнт 1.2, від 18 до 60 років – коефіцієнт 1, від 60 років і старші – коефіцієнт 1.8. Також хочу ще раз наголосити, що ніхто нікого не змушуватиме підписувати договори. Кожен житель вправі сам собі обрати сімейного лікаря навіть без прив’язки до території проживання. Також не мусить лікар, котрий працюватиме у Солонківській ОТГ, обслуговувати тільки населення громади. Пацієнти можуть бути і з інших населених пунктів усієї України. Головне, щоб якість послуг задовольнила пацієнта.

- За що платитиме клієнт-пацієнт?

- Пацієнт буде платити, в першу чергу, за звернення до вузькопрофільного медичного спеціаліста без візи сімейного лікаря. Тобто в ідеалі – коли вже будуть підписані договори з сімейними лікарями - про практику «захотів і пішов до лікаря» потрібно забувати. Буде направлення – тоді і треба йти, і це буде безкоштовно. Також держава сьогодні чесно говорить, за що вона готова платити. Це, зокрема, загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, аналіз крові на холестерин, пологи, ведення вагітності, експрес-діагностика на гепатити, на СНІД та на сифіліс. Ця інформація доступна на сайті МОЗу.

- А як саме і чи власне може лікар відмовитись обслуговувати того чи іншого пацієнта?

- Лікар може відмовитись у двох випадках: найперше – коли уже уклав договори з 2000 клієнтів і більше немає бажання підписувати; і друге – коли пацієнт систематично (тричі – ред.) не виконує приписів та призначень лікаря. При чому слід зауважити,  що при звертанні до нього, лікар зобов’язаний надати першу невідкладну допомогу. На сьогодні чіткого алгоритму роботи сімейного лікаря немає. Лікар повинен обслужити пацієнта якісно. А як це буде – чи консультуванням по телефону та Інтернету, чи шляхом відео-огляду, чи способом виїзду до пацієнта, чи у будь-який інший обумовлений двома сторонами спосіб. Причому на місцях залишаються фельдшери, і якщо є призначення для пацієнта, то сімейний лікар повідомляє про них фельдшеру, а вже фельдшер повинен виконати призначення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано