Солонківська територіальна громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ігноруєте закон? Тоді рейд іде до вас. Про методи боротьби із палінням листя в Солонківській ОТГ

Дата: 04.09.2018 17:41
Кількість переглядів: 5395

Фото без опису

Зазвичай уже з вересня Солонка та інші села нашої ОТГ затягнуті суцільною димовою завісою через масове спалення бур’янів та бадилля картоплі власниками приватних садиб.

Щороку представники всіх гілок влади, пожежної служби, громадських організацій звертаються до громадян — не паліть, бо це — смертельна небезпека!

Адже спалювання рослинних залишків, сміття шкодить здоров’ю людей та довкіллю, створює небезпеку для життєдіяльності. А головне - це заборонено законодавством.

   У сільській раді Солонківської ОТГ обов’язки у цій частині роботи покладені на інспектора з охорони навколишнього середовища та надзвичайних ситуацій, Марію Пащук. Вона розповідає детальніше про здійснені кроки, завдяки яким жителі стали менше палити рослинні рештки на своїх садибах, а також порадила, куди дівати сміття, яке заважає у дворі:

   — Спільно із представниками відділу поліції та громадських формувань, ми  розпочали щоденні рейди по селах з метою виявлення порушників законодавства, які, попри всі заборони, вперто палять листя та сміття у себе на городах та у дворах. Складено відповідний графік, а також виїжджаємо на виклики громадян, які сповіщають про факти паління, — розповідає пані Марія.

    — Жителі повідомляють про своїх сусідів, які палять рештки рослин?

   — Так, і звернення є непоодинокими. Бо це ж не жарти, люди мусять потерпати і під загрозу потрапляє їх здоров’я. Тож і надалі просимо звертатись на нашу «гарячу лінію» телефоном: 0972872747.

    —   Якими є результати таких рейдів?

   —  Вже складено понад 20 приписів в яких визначаємо терміни для усунення недоліків щодо благоустрою: прибрати бур’яни, будівельні матеріали, інші неестетичні предмети. Третього вересня, наприклад, в результаті проведених рейдів складено декілька приписів. Люди їх переважно виконують, але буває, що емоційно реагують, обурюються, але такі непорозуміння завжди вдається врегульовувати. Закон є закон, його треба виконувати, а ні — плати штраф. Тільки така система дієва, тільки штраф вчить людину не порушувати.    

— А якщо порушник не заплатить штраф?

     —  Тоді через 15 днів сільська  рада подає документи на виконавчу службу, яка далі займатиметься стягненням штрафу з порушника, збільшивши вже його розмір удвічі.

     —  Чи є лояльні підходи до порушників?

    — Окрім приписів наступний крок є складання протоколів , про порушення громадянами статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил благоустрою міста». При сільській раді діє адмінкомісія, яка приймає рішення щодо кожного випадку про притягнення громадянина до відповідальності, визначає в індивідуальному порядку розмір штрафу (від 340 до 1700 грн.). Існує градація в штрафах: для пересічних громадян — від 340 до 1360 грн., а для приватних підприємців — від 850 до 1700 грн.

    — Чи володієте інформацією, як борються з палінням листя у селах? Справа в  тому, що надходять дзвінки з такими запитаннями від селян, котрі теж мають проблему із осінньою задимленістю.

   — Законодавство України поширене на всю територію країни, в тому числі й на села. Тож при сільських радах теж мають працювати адмінкомісії. Якщо селяни небайдужі до проблем екології і не хочуть дихати димом, то мають бути активними, порушувати це питання на рівні сільської влади.

 Фото без опису

До уваги жителів Солонківської ОТГ!

    Солонківська сільська рада вкотре наполегливо звертається до кожного жителя громади, суб’єктів підприємницької діяльності, установ та організацій всіх форм власності — дотримуватися правил благоустрою. Згідно з українським законодавством, громадянам, підприємствам, установам, організаціям, суб’єктам підприємницької діяльності забороняється спалювати на території сіл сміття різного походження, (в тому числі суху рослинність, опале листя, пластикове сміття та інші види відходів), також забороняється  викидати на території міста тверді, побутові та інші види відходів, забруднювати територію хімічними та іншими розчинами. Спалювання сміття на території сіл, а також викидання у не встановлених місцях  сміття на території села — карається адміністративним штрафом.

  Забороняється допускати заростання бур’янами газонів, квітників, прилеглих територій до будинків та інших об’єктів, що знаходять у володінні та користуванні, громадян, суб’єктів підприємницької діяльності та підприємств, установ, організацій!

    У протилежному випадку до порушників будуть вживатися  заходи адміністративного впливу.

    Тож давайте разом будемо піклуватися про благоустрій наших сіл!

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано