Солонківська територіальна громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вечір пам'яті Зеновія Бабія "Дивних пісень чародій"

Дата: 03.02.2020 11:57
Кількість переглядів: 622

Життя – мить, в якій містяться години, дні, роки кожної людини, і в них – свої пристрасті і діяння, порожнеча і непотрібність, натхнення й віра. Доля визначає, кому дано світитись зорею, або хоча б спалахнути болідом, залишивши яскравий слід на нічній безконечності неба.
2 лютого у Народному домі села Підсадки зібрались рідні, гості, шанувальники великого таланту аби віддати данину пам’яті Зеновію Бабію, адже 27 січня минуло 85 років від дня його народження.
В історії світового оперного мистецтва золотом викарбоване його ім’я, як володаря одного з найяскравіших голосів ХХ століття, славетного тенора, українського Орфея, нашого з вами земляка. Пісні почуті з колиски, пройшли з ним крізь усе життя. Чарівним співом прославляв він наш край в багатьох куточках світу.
Величезний акторський талант та майстерне володіння голосом дозволили артисту створити неповторні образи на сцені. В класичних операх це - Фауст («Фауст» Ш. Ґуно), Хозе («Кармен» Ж. Бизе), Каварадоссі і Рудольф («Тоска» і «Богема» Дж. Пуччіні), Каніо (“Паяці” Р. Леонкавалло), Турріду (“Сільська честь” П. Масканьї). В операх Дж. Верді справжніми шедеврами вокального мистецтва в виконанні Зеновія Бабія стали партії Манріко («Трубадур»), Радемса («Аїда»), Герцога («Ріголетто») і, одна з найкращих, партія Отелло («Отелло»), яку співак виконав у 28 років.
Серед числа гостей заходу були найрідніші співака рідний брат Володимир Бабій із сином Олегом Бабієм – лауреатом міжнародних конкурсів, піаністом, які прибули на урочистий вечір пам’яті із Мінська. Також серед рідні були присутні двоюрідні сестри Марія Бабій та Надія Науменко, дружина двоюрідного брата Тамара Ковальчук з донькою, племінник Олег Бойко, дочка двоюрідної сестри Галина Хижко.
Опера – це зовсім інший світ, світ обраних Богом. Коли доля привела нашого земляка у Львівський театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької, де він став солістом, та співав усі ведучі партії в операх європейських композиторів. Саме тому Львівські оперні співаки завжди пам’ятали та пам’ятають Зеновія Бабія. Сьогодні ми мали можливість насолоджуватись неперевершеним виконанням композицій та мелодій майстрів оперної сцени, лауреатів міжнародних конкурсів Людмили Савчук, Юрія Трицецького, Ігоря Кузьмича, концертмейстера Олександри Менцінської та за участі завідувачки літчастини Надії Труш.
Слова вітань та подяки звучали від голови сільської ради Солонківської ОТГ Віталія Ткачука, старости Поршнянського округу Богдана Баркита, начальниці відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Віталії Середи та доцента, кандидата педагогічних наук, автора книги «Отелло родом з України» Романа Берези.
Також особливу душевну атмосферу глядачам подарували творчі колективи Солонківської громади, шанувальники української культури. Артисти виконували улюблені пісні співака, котрі йому наспівував ще батько. Затамувавши подих слухали платівки з записом неперевершеного голосу Зеновія Бабія, якого світові й Україні ще належить відкрити заново…
З впевненістю можна сказати, що яскравий тембр його голосу хвилює і захоплює нові покоління слухачів – шанувальників оперного мистецтва.
Два рази над його могилою пролітають журавлі: навесні повертаються з вирію, а восени покидають рідний край. Чи чує він їх журавлиний крик, чи згадує про свою рідну землю? Нехай цей вечір пам’яті долине до нього і нагадає йому, що він не забутий на рідній землі, що про нього пам’ятатимуть завжди.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано